Draupnir 2010

Draupnir 2010 modellen er den nyeste model av Draupnir salen. 

  

Salbommen
Salbommen er grunnstammen i en sal. Fasongen og konstruksjonen av bommen danner grunnlaget for en god sal. Islandshesten er ikke en forminsket stor hest og formen på ryggen til en islandshest er ofte ulik andre rideheste typer. Derfor har vi i utviklingen av Draupnir bommen manuelt laget modeller utfra ulike islandshester, og dette har ført til at vi nu kan tilby en sal hvor bommen er tilpasset spesielt til islandshestens rygg.
Helt siden den første Draupnir flexi sal ble laget har vi leit etter et bedre material for å gjøre bommen sterk og spenstig.  Etter mye leting i flere bedrifter og flere land fant vi til slutt en bedrift i nærheten av Kongsberg som kunne hjelpe oss. Med Epoxy, spesial fiberduk og teknologi som blir nytte i produksjon av deler til helikopter og jagerfly har vi nå et unikt material til framstilling av bommene. Materialet er sterkt og forholdsvis lett. Kan lages stivt og fast, men også bøyelig og spenstig. Vår ”flexbom” har torsjon i sidebevegelser, men er ganske fast i lengdebevegelse og er svært sterk med god spenst og bevegelighet. Det er også  litt spenst i fastbommen, men ikke mye. Styrken og materialtretthet er teste ved teknologisk institutt ved Kongsberg våpenfabrikk med godkjent test-resultat. Alle bommene blir laga av samme material. Ulike mengder duk og ulike produksjonsprosesser gir ulike egenskaper. 


Normalbom (fastbom)
En stiv bom med litt svikt.Fordeler vekten av rytteren over hele bæreflaten og er velegnet både til tur/fritidsridning og trening/konkurranseridning.

Torsjonsbom (flexbom)
Torsjonsbommen har et mykt og spenstig midtparti. Dette gir bommen god torsjonsbevegelse i sidebevegelse og mindre bevegelig i lengderetning.Det er derfor mer riktig å benevne denne typen salbom for bom med torsjon enn flexbom.  Forsvissel og baksvissel er stiv som på normalbommen. Dette gjør at salen sitter normalt på manken til hesten og at rytteren får god støtte i salen. Torsjonsbevegelsen gir god frihet for hestens rygg- og bakbeinsbevegelser. Rytteren har god kommunikasjon med hesten gjennom setet. Rytteren kjenner rygg- og bakbeinsbevegelsene bedre enn i en normalbom-sal og kan lettere gi presise signaler til hesten med setet. Når bevegelsene og/eller presset opphører går bommen umiddelbart tilbake til utgangsposisjonen.                                                                                                                                      En fantastisk konkurranse/treningssal.

Bomstørrelsen
Da alle heste ikke er like har vi forskjellige bredder, vinkler og lengder på vår saler. Dersom en hest har smal rygg er den som regel smal i hele ryggens lengde og på samme måte er det med en hest med bred rygg.Det vil derfor ofte ikke være nok å kun utvide bommen i framsvisselen. Vidden må forandres i hele bommens lengde. 
Salene blir levert i lengdene:                                                                                                                     16,5- kort hest, kort, liten rytter                                                                                                              17.0- kort til middels lang hest, liten til middels stor rytter.
17,5- middels til lang hest, middels rytter
18.0- middels til lang hest, lang og store ryttere.

Salene blir levert i breddene/vinklene:                                                                                          
M (medium) Middels til smale hester ofte hingster.                                                                     
L (large) Middels til litt brede hester
XL (ekstra large) Brede hester ofte hopper og vallaker.

Ekstra bredt kammer
Noe heste er bred over ryggspinna og manke, uten nødvendigvis å skulle ha den bredeste bommen. Derfor har vi gjort det mulig å få de vanlige bom vidder men med ekstra bred sal kanal.

MXL For hester med bred ryggspinna og bred manke, men smal
LXL Lik i bredde som L salen men med ekstra bred ryggkanal.                                    
XLXL Passer til hester med bred manke og bred rygg, nærmest flat over bolen.

Draupnir salen fåes med både enkeltkappe (modell SP) og dobbelkappe (modell JS)